Pöytä on huonekalu, jonka tunnusomainen osa on vaakasuora taso, joka on korotettu lattiasta (Wikipedia)

Kirja on nidos paperiarkkeja, joissa on yleensä painettua tekstiä tai kuvia.

Lähteenä on käytetty edellisissä määritelmissä myös kirjaa, eräänlaista tietosanakirjaa, joka kuitenkin on sijoitettu sähköiseen muotoon, internetiin, webbiin. Wikipediaa siis. Täyttääkö Wikipedia siis oman määritelmänsä kirjasta. Ei. Itse laajentaisinkin kirjan käsitteen nykyisin myös sähköiseen kirjaan tai sen kaltaiseen tekstiin.

Piti puhua pöytäkirjasta, kun sellaista olin tänään taas osittain luomassa. Etymologia on taas hieman kaukaa haettua. Miksi kokouksen päätöksiä kuvaava kirja tai kirjoitus on pöytäkirja. Miksei esimerkiksi päätöskirja tai kokouskirja? Kirja kuin kirja, joku voisi sanoa. Luettelo päätöksistä, muistio siitä, mitä joukolla päätettiin. Pöydän ympärillähän siinä pienellä porrukalla yleensä istutaan, mutta isommassa kokoussalissa yleensä ei varsinaista pöytää enää ole kuin puheenjohtajiston edessä.

Pöytäkirja on kuitenkin tärkeä dokumentti nykymaailmassa. Organisaatiot käyttävät sitä laajalti ja se kirjoitetaan heti kokouksen jälkeen, useimmiten. Pöytäkirjalla on myös tarkastaja, joka tsekkaa, onko kirjaaja muistanut päätökset ja asiat oikein. Ja joskus myös, onko muistettu oikeat asiat.

Parhaimmillaan hyvä työkalu, ainoa tapa tehdä isossa joukossa päätöksiä ja saada aikaan organisaation johdolle ja toimijoille punainen lanka, jota alkaa toteuttaa kokouksen jälkeen.

Monesti pöytäkirjasta tulee kuitenkin pötyä-kirja. On oltava tarkkana, että kirjatut asiat ovat järkeviä, kelvollisia, laillisia, toteuttamiskelpoisia ja organisaation hyväksymiä. Ketään ei saa loukata, ei ainakaan lakia ja pötyäkirja saattaa joskus hypätä jonkin toimijan varpaillekin. Pötyäkirja voi myös suorastaan valehdella siitä, mitä itse asiassa päätettiin. Tästä seuraa itkua ja hammasten kiristystä ja päätöksiä on joskus tehtävä uusiksi. On tehtävä uusi pöytäkirja.

Itselläni on ollut jokin sisäinen tarve osallistua yleiseen elämänmenoon, erilaisiin yhdistyksiin ja sitä kautta erilaisten lajien kansallisten liittojen toimintaan. On tullut havaittua erilaisia tapoja tehdä pötyäkirjaa. Nykyisin istun erään urheiluseuran puheenjohjtajana ja vastaavan lajin urheiluliiton hallituksessa ja näiden molempien pöytäkirjat ovat asiallisia, ne eivät ole pötyäkirjoja, eivätkä kerro pöydästä siinä päättäjien keskellä. Ne kertovat päätöksistä, joita pannaan myöhemmin toimeen. Ne ovat hyviä kirjoja. Ne ovat hyviä pöytäkirjoja, vaikka kaikki eivät tietenkään päätöksistä ole aina yhtä mieltä.



Katsokaa, hyvät ihmiset, että ne organisaatiot, missä olette mukana, tekevät hyvät pöytäkirjat. Rahan käytöstä, rahan hankinnasta ja toiminnallisista päätöksistä. Ja lukekaa myös ne pöytäkirjat, että päätökset on kirjattu oikein.

Sellaisiakin organisaatioita nimittäin on, missä pöytäkirjat eivät ole kunnossa.

Mutta näiltäkin osin on ollut mukavaa ja haastavaa olla mukana luomassa kirjoja. Pöytäkirjoja. Hyviä ja asiallisia pöytäkirjoja, hyvistä ja asiallisista päätöksistä.  Erilaisissa pöydissä. Erilaisten ihmisten kanssa. Työssä ja vapaa-ajalla.

Mieti itse, monenko pöytäkirjan päätösten kohde olet elämäsi aikana ollut....