Taannoin, kaksi viikkoa sitten, saatuani Alajärven Aikapallon ulos painosta, ensimmäisen, musteelta vielä tuoksuvan version käsiini, oli aika piipahtaa Runeberginkadulla.


Runeberg.

Niin, Mikäpä sopisikaan paremmaksi sijainniksi kirjailijaliiton toimistolle, kuin Runeberginkatu.Tuon isänmaallisesti kirjailleen toimittajan tuotantohan on meille monelle tuttua.

Jo peruskoulussa lienevät monelle tutuksi tulleet Vänrikki Stoolin tarinat. Sitä en tiedä, mitä nykyisin luetaan, tuskin kuitenkaan Jari Tervoa, Sofi Oksasta tai Arto Paasilinnaa. Ei ainakaan Tuuria tai Remestä, vaikka heidän romaaninsa erinomaisia ovatkin. Kai edelleen seitsemän veljestä, sinuhe ja Stool mahtuvat peruskoululaisten tai ainakin lukiolaisten oppimäärään.

Runeberg
Pietarsaaren risataudista lapsena kärsinyt mestari on antanut nimensä kadulle, jossa kirjailijaliitto nykyisin toimii. Toisessa kerroksessa, arvokkaassa talossa, vanhassa. Niiden portaita kiipesin taannoin kaksi romaaniani käsissäni.

Kolmen vuoden takaisen tavoitteen toteutuminen oli käsillä. Tavoitteekseni olin asettanut - en enempää, enkä vähempää -  kirjailijaliiton jäsenyyden. Vaatimuksena on kaksi alan laatustandardin täyttävää romaania. Ja kukahan sen arvioi - sitä olin pohtinut mielessäni. Väliäkö tuolla. Ystävällinen ikäneito otti vastaan, ojensin kirjat hänelle. Täytin hakemuksen. Nimi, osoite, teosten nimet, jolla pyrin jäseneksi. Romaani : Filemon Barthelsin seitsemän elämänsyntiä. Romaani: Alajärven Aikapallo.

Riittäisikö taiteellinen taso. Itse en epäile hetkeäkään asiaa Alajärven Aikapallon osalta. Filemonissa on pieniä ongelmia. Se on episodiluonteinen. Tekstin taso ja laatu kyllä sinänsä täyttävät laatuvaatimukset. Riittääkö teksti. Itse uskon niin, jos lukija on sopivalla taajuudella ja hoksottimet hereillä Kyllä siinä ihan riittävästi on opetuksia, juonta, yhden ihmisen rikkonaista elämää, muutosta, kasvukertomusta.

Jää nähtäväksi. Portaita kirjailijaliiton ovelle oli kadulta asti laskien 24. Omia portaita kirjailijaliittoon oli otettu jo noin 300 000. Sen verran sanoja on paperille laitettu romaanitekeleissäni. Viimeisimmät 24 porrasta tuntuivat oudon kevyiltä. Vielä on tietysti yksi porras. Ovatko liiton koelukijat sitä mieltä, että "taiteellinen taso" niissä riittää. Kyllä sen pitäisi.

300 000 sanaa ja 24 porrasta on melko paljon. Vaikka itse sanonkin.